• 01 512 32 58
  • dr.novsak@gmail.com

Pogosta vprašanja

Boli me zob… Zlomila sem mi je proteza… Odlomil se mi je zob iz mostička…

V nujnih primerih se lahko naši pacienti pri nas oglasijo katerikoli delovni dan v delovnem času, prej pokličejo. Ker ne spadamo v koncesijski sistem, nimamo tipičnih čakalnih dob. Preproste storitve vam zaradi lastnega zobotehničnega laboratorija zagotavljamo v 24 urah.

Luknje v zobeh so različne, zato so tudi plombe različne. Sploh pa bele, kjer imamo na razpolago pester nabor materialov, da bi vam lahko omogočili optimalno plombo za vas in vašo luknjo v zobu. Podobno je pri protezah. Ker smo samoplačniška ordinacija, vam lahko storitve prilagodimo. Cenik je v celoti za ogled na voljo v čakalnici. Kratek pregled brez pisnega mnenja stane 10 eur.

Nudimo vam postopek odstranitve amalgamskih plomb, ki varuje vaše zdravje. Vabimo vas na pregled, kjer se lahko dogovorimo, kakšne možnosti bi izbrali.

Pri sumu na alergijo ali potrjeni alergiji poiščemo za vas optimalno rešitev. Razpolagamo s pestro izbiro materialov in sodelujemo z različnimi dobavitelji kvalitetnih pripomočkov. Našim pacientom nudimo tudi vzorce materialov za testiranje alergij.

Za zdravje dlesni in zob lahko največ naredite sami, pri tem imate na voljo našo strokovno podporo. Naša ekipa vključuje tudi ustne higienike, redno se izobražujemo in tudi sami preizkušamo novosti na področju zdravja dlesni in ustne higiene. Za vsakega pacienta lahko individualno ustvarimo prilagojen postopek, ki mu omogoča vsakodnevno enostavno in učinkovito vzdrževanje zdravja zob, dlesni in ustne votline. Vsako leto sodelujemo v akciji Zdrave dlesni.

Beljenje lahko škoduje zobem in tkivom, zato priporočamo le beljenje zob v ordinaciji ali z rednimi kontrolami pri zobozdravniku. Svetujemo vam tudi določene postopke za zaščito zob.  Preden se dokončno odločite za beljenje priporočamo temeljito profesionalno čiščenje zob, ki ima velikokrat že samo po sebi presenetljivo zadovoljujoč efekt beljenja.

Otroke sprejemamo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki so naši pacienti. Kadar niso pa, ko gre za nujno pomoč.

Za kvalitetno diagnostiko potrebujemo kvalitetne rentgenske slike, kar nam zagotavlja sodelovanje z vrhunsko zasebno radiološko ordinacijo z digitalnim rentgenom zato pacienti dobijo minimalno količino sevanja in profesionalno izvedeno slikanje. Od tam posnetki pridejo neposredno na naš računalnik preko strežnika medtem, ko ste vi še pri njih, v formatu, ki je mednarodno uradno veljaven. Prilagojen zobozdravstveni računalniški program nam omogoča hitro dodatno obdelavo slike, ne da bi pri tem spremenili original. Fizično obliko slike obdrži pacient. V naši hiši ni rentgena tudi zato, ker nismo želeli izvora sevanja v neposredni bližini. V naši ekipi je tudi inženir radiologije, ki ob delu opravlja tudi magistrski študij.

Če si pred prihodom k nam niste mogli umiti zob, vas vabimo, da se osvežite v naši umivalnici, kjer si lahko postrežete z zobno ščetko za enkratno uporabo in zobno pasto. Oboje lahko potem odnesete s seboj. Pri nas lahko kvalitetne izdelke za nego zob in ustne votline tudi kupite. Ker je potek dela včasih nepredvidljiv in vmes sprejmemo tudi kakega pacienta z nujnimi bolečinami, se lahko zgodi, da ne boste mogli sesti na zobozdravniški stol točno ob uri, ko ste naročeni. Naslednjič pa bo morda kdo drug kako minutko odstopil vam. V tem primeru, ali, če ste prišli bolj zgodaj, vas vabimo, da se sprostite v naši čakalnici, ki je opremljena posebej za vzbujanje prijetnega vzdušja. Na voljo vam je gledanje televizije, branje časopisov, revij in knjig in igranje preprostih umskih in spretnostnih iger. V tem hitrem tempu današnjega življenja je včasih pet minut, ko se ti nikamor ne mudi in se lahko oddahneš v prijetni in udobni čakalnici, pravi blagoslov. J Na razpolago vam je tudi brezplačni WI-FI.

Strah pred zobozdravnikom je normalen pojav, do neke mere, gre namreč za poseganje v telo, v usta kot nek del telesa, ki sicer ni izpostavljen stiku z drugimi ljudmi (razen v zelo intimnih odnosih). Gre za strah pred neznanim in občutek, ki je nekoliko podoben nelagodju ob bližini ognja, globoke vode, zveri… in je v razumnih mejah normalen. Da bi bil vaš obisk pri nas karseda prijeten vam lahko dodatno pomagamo z relaksacijsko tehniko, medicinsko hipnozo ali daljšim pogovorom. Večina članov podjetja ima opravljene tečaje medicinske hipnoze.

Injekcije v zobozdravstvu uporabljamo za različne namene: izpiranje žepov pri vnetih dlesnih in obzobnih tkivih (»parodontoza«), izpiranje koreninskih kanalov pri zdravljenju zob (»mrtev zob«), anestezija (blokiranje občutka bolečine)… Ker so anestetiki zdravila, ki jih vbrizgamo neposredno v tkivo, se o tem prej dogovorimo z vami.

Z različnimi tehnikami in pripomočki za vbrizganje anestetika lahko to naredimo tudi tako, da igle sploh ne boste videli. Pri nas vam je na voljo tudi Injex brezigelna anestezija s posebno napravo za vbrizganje skozi kožo ali sluznico brez igle. Če obvladate globoko meditacijo ali kako drugo protibolečinsko tehniko, se lahko dogovorimo za delo z delno ali brez anestezije, kadar bi bilo to potrebno.

Pomagamo vam lahko tudi z medicinsko hipnozo.

Če ste alergični na anestetik ali imate kako drugo zdravstveno stanje (srčne bolezni…), pri katerem določena anestezija ni priporočljiva, bomo poiskali optimalno rešitev za vas, saj imamo na razpolago različne anestetike.

Boštjan Novšak dr. stom. je kot priznan stomatolog z licenco prvič uradno odprl zasebno stomatološko ordinacijo na tem naslovu 1. 12. 1992, med prvimi petimi slovenskimi zasebnimi zobozdravniki, kmalu po tem pa je registriral še zobotehnični laboratorij. Ves ta čas je vlagal v osebni razvoj sebe in osebja, naših kompetenc ter v posodabljanje materialov in opreme. Vseskozi sodeluje z različnimi specialisti in strokovnjaki drugih medicinskih smeri.

Trenutno obstaja na tržišču več različnih zobnih prh glede na delovanje. Najbolj opazna razlika je, ali je curek neprestan (kontinuiran) ali pulzen (v presledkih, npr. Phillips Airfolss), slednje so nekoliko učinkovitejše.
Žal se bakterijske kolonije, ki jih želimo s čiščenjem zob razbiti, držijo zob tako temeljito, da jih odstrani edino neposredna fizična sila, curek zobne prhe pa jim ni popolnoma kos. Za ta namen bi morali zobe čistit s prho, ki bi imela moč curka kot visokotlačna “prha” za avtomobile in betonske površine (“štralfiks”), kar pa se ne bi dobro končalo za človekova usta.

Sodobne smernice čiščenja medzobnih prostorov nam narekujejo, da pogosteje kot nitko, kjer je le možen dostop, priporočamo ustrezno medzobno ščetko (relativno mehka in gosta vlakna, tanka žica…), ker učinkoviteje očistijo trodimenzionalne medzobne prostore, hkrati pa je možnost poškodbe dlesni manjša kot z nitko. Nitko priporočamo predvsem tam, kjer ni dostopa za medzobno ščetko (zelo ozki medzobni prostori…). Poznamo tudi nitke, ki so namenjene čiščenju zobnih nadomestkov (mostovi, implantati…).

Za popolno ustno higieno torej potrebujete:
a) mehka, gosta, ročna zobna ščetka + medzobna šč. (+nitka, če so prostori ozki)
Op. V nekaterih primerih je tudi sama nitka dovolj in medzobnih ščetk za popolen dostop ne potrebujete.

ali
b) sonična ali ultrazvočna ščetka (npr. sonicare, omron, emmident, grundig…) + medzobna šč. (+nitka, če so prostori ozki)
Op. V nekaterih primerih je tudi sama nitka dovolj in medzobnih ščetk za popolen dostop ne potrebujete.

V redkih primerih, ko so med vsemi zobmi opazni presledki (približno 1mm), med zobe seže že navadna ščetka in pripomočki za čiščenje med zobmi niso potrebni. Si pa pri večjih, vendar težje dosopnih presledkih lahko učinkovito pomagamo s t.i. čopasto ščetko (npr. Curaprox 1006, Jordan clinic interbrush, Tepe Copmact Taft…)

Še opozorilo o električnih zobnih ščetkah: Če je glava vrtljiva, z vsako uporabo trga dlesni (ker na dlesni deluje s horizontalno komponento sile, na katero so dlesni najmanj odporne) in privede do nepovratih kroničnih poškodb, kar opazimo kot odmik dlesni in razgaljene zobe (npr. Oral-B Pro-Health, Braun).